torstai 30. kesäkuuta 2011

Троллинг на озере Нуасярви

Во время вечерней рыбалки...

вытягивали рыбу...

исследовали добычу...

и добычу добычи...

а также, в заключение, прокатились с ветерком.

После такой поездки наверняка будет что рассказать друзьям.

Paljon pientä

Tämäkin on sitä kalastuksen auvoisaa arkea. Kauden ensimmäinen yöhön saakka ylettynyt vetouistelureissu antoi tolkuttoman paljon pientä kuhaa ja vähintäänkin yhtä pientä haukea.

Tarvinneeko tätä sen kummoisemmin kommentoida :)
Viimeisinä hetkinä, ennen vieheiden ylöskelaamista, saimme kaivettua Nuasjärven syvyyksistä ns. pannukarkeita. Vesien lähes +20 asteen lämpötilat kielivät kesäkauden alkaneen ja tilanne stabiloituu :)

Takaisin kasvamaan...

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Unohtumattomia elämyksiä tosiaan

Kuten Sotkamo-lehdessä todetaan.

Kalastusseura Hillside Anglers oli mukana Sotkamon nuorisotoimen, Sotkamon Kalamiesten ja Kainuun Vapaa-ajankalastajien ideoimassa tapahtumassa kahden veneen voimin. Sinttivinttureiden Marko Silvan ja Vuokatti Fishingin Antti Harju kipparoivat veneitä ja tutustuttivat lapsia vetouistelun saloihin.

Katri Määttä (9) kannattelemassa väsyttelemäänsä haukea yhdessä isänsä Juhani Määtän kanssa, vierellään pikkusisko Siiri Määttä (6).

tiistai 28. kesäkuuta 2011

FishKatti 2011 Sotkamo-lehdessä


Muista kuitenkin vesillä seuraavaa.

Sotkamo-lehden nettilehdessä "Kireitä siimoja ja kohtalokkaita koukkuja Särkisellä"

maanantai 27. kesäkuuta 2011

FishKatti 2011 Kainuun Sanomissa

Tapahtumana FishKatti sai mukavasti näkyvyyttä mediassa. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Juhannukseen ajoittuvalla kalastustapahtumalla on selvästi sosiaalista kysyntää :)




Kainuun Sanomien nettilehdessä "Sormikin jäi saaliiksi kalamiesten kisassa"

lauantai 25. kesäkuuta 2011

FishKatti 2011 kisaraportti

Tätä ei kyllä pitäisi ääneen todeta, saatika tuoda kirjallisesti julki, mutta säiden haltijoita uhmaten todettakoon, että jo toistamiseen FishKatti kisailtiin loistavassa säässä. Kilpailun järjestäjät, Vuokatti Fishing ja Hillside Anglers, saivatkin kiitosta onnistuneiden järjestelyiden lisäksi upeasta ulkoiluilmasta. Jälkimmäisen junailu vaatiikin "aavistuksen" parempia suhteita suuntaan jos toiseen ;)

Veneiden siirto - perinteinen Juhannuspäivän aamunavaus (kuva A. Harju).
Tänä vuonna kilpailukeskuksena oli Vuokatin Urheiluopisto, joka osoittautui erittäin toimivaksi paikaksi järjestää soutu-uistelukilpailu. Avoin ja tasainen ranta mahdollisti veneiden helpon rantautumisen ja ravintolan jatkeena oleva grillikatos loi toimivan kokonaisuuden kilpailukeskukselle. Lisäksi ylätasanteella sijaitsevasta kilpailukeskuksesta oli oiva mahdollisuus seurata venekuntien edesottamuksia Särkisen kirkkaalla pinnalla. Tämän olivat myös monet satunaiset matkailijat oivaltaneet ja nauttivat kilpailukeskuksen töyräällä kahvikupposensa kilpailutapahtumia seuraten.

Suvi ja Mercury - pääpalkinto (kuva A. Harju).
Huomasimme aamulla, ennen kilpailun alkua, kirjolohien toiminnan olevan erittäin aktiivista, etenkin Särkisen pohjoisosan lahdukassa eli ns. Tennislahdessa. Muutaman tunnin aikana havaittiin useita kymmeniä kalojen aiheuttamia läsäyksiä ja väliin komeita ilmalentoja. Liekö laantuneet tuulet olleet syynä kirjolohien näyttävään ilotteluun?

Särkisessä riittää vettä suuremmallekin kalalle.
Kilpailun virallinen vaaka ja virallinen tarkastusleima ;) (kuva A. Harju).
Yhteensä 71 kalastajaa kolmestakymmenestäyhdestä venekunnasta, sekä iso joukko tapahtumaa seuraamaan tulleita, kokoontui kuulemaan kipparikokoukseen kilpailun säännöt ja viime hetken tarkennukset. Kuulostelujen perusteella vaikutti siltä, että valtaosa venekunnista aikoi suunnata kirjolohen perään. Vain muutama venekunta oli valinnut taktiikakseen hauenpyynnin, joista osa aikoi vaihtaa lohivehkeisiin mikäli haukitapahtumia ei ensimmäiseen puoleentoista tuntiin tulisi.

Sääntöjen läpikäyntiä kipparikokouksessa (kuva Aarno Keränen).
Edellisvuotiseen tapaan venekunnat siirtyivät rauhallisesti soudellen kilpailualueelle odottamaan aloitusäänimerkkiä.

Viimeiset säädöt aloitusäänimerkkiä odotellessa (kuva Aarno Keränen).
Hyvin moni venekunta oli Juhannusviikolla käynyt tutustumassa ennakkoon Särkisen kalapaikkoihin ja vaikutti siltä, että tennislahden kalojen aktiivisuus oli monella tiedossa. Hyvin pian aloituksen jälkeen ensimmäiset kalat haavittiin veneisiin. Kalatapahtumia vaikutti olevan pitkin Särkisen pohjoisrantaa. Aktiivisen alun ja useiden karkuutusten jälkeen saaliintulo väheni. Osa venekunnista laajensi kalastusaluettaan myös lammen eteläpäätyyn ja myös radan puoleisessa penkassa oli paikoin tunkua. Kilpailukeskuksen kiikareilla oli kysyntää ja seuraavalla kerralla kiikareita onkin riittävästi :)

Kainuun Sanomien ja Sotkamo-lehden toimittajat pääsivät tutustumaan vuorollaan soutu-uisteluun aivan aitiopaikalta kalatapahtumien keskellä. Saapas nähdä saivatko lehtikuvaajat Särkiseltä Marc Adamuksen veroisia maisemaotoksia, optiikan kirjosta ja sen monipuolisuudesta sen ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni ;)

Lehdistö vesillä (kuva Aarno Keränen).
Kolmen tunnin vesilläurakointi ei vaikuttanut olleen yhdellekään venekunnalle liian rankkaa ja kaikki rantautuivat hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Puolet venekunnista toivat saalista puntarille ja lähes kolmen kilon kirjolohikasseja oli useammalla kalastajalla. Kuten arvata saattaa punnitus oli yksi tapahtuman seuratuimpia vaiheita.

Kalojen punnitus ja tulospalvelu täydessä toiminnassa (kuva A. Harju).
Kilpailun suurin kala, kirjolohi 1582g (kuva A. Harju)
Kisojen suurimman haukikassin puntarointia (kuva A. Harju).
Kalojen punnituksen edistyminen Online-tulosseurannassa kiinnosti monia (kuva A. Harju). 
FishKatti 2011 palkitut (kuva S. Tervo).
FishKatti 2011 mestarit, Jani-Markus Huttu (vas.) ja Olli Peltokangas, kuvassa keskellä (kuva S. Tervo).
FishKatti 2011 lopputulokset
Kiitokset yhteistyökumppaneille...





... ja kiitokset tietenkin kaikille kilpailuun osallistuneille. Viimeistään vuoden päästä tavataan samoissa merkeissä. Jatkossakin vapaa-ajankalastustoimintaa kehittämässä ja tukemassa:



FishKatti 2011 miehitys:
Kilpailun organisointi - Antti Harju
Ilmoittautuminen ja tulospalvelu - Jyri Immonen ja Minna Arffman
Punnitus - Marko Silvan ja Tero Haverinen
Opastus - Kari Sumiloff ja Joni Juntunen
Kalusto - Sami Tervo

ps. vaikkemme harjoita kvartaalitaloutta, emmekä hae FishKatille jatkuvaa kasvua, todettakoon, että venekuntien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes neljänneksellä. Suoraviivaisimmat analyytikot siis voisivat povata, että sadan venekunnan raja olisi rikkoutumassa vuonna n. 2016, jonka jälkeen vesialuetta olisi laajennettava. Tämän johdosta emme ole aloittamassa neuvotteluja maakaupoista Särkisen laajentamiseksi ;)

maanantai 20. kesäkuuta 2011

FishKatti 2011 pääpalkinto

Edellisvuotiseen tapaan FishKatti soutu-uistelukilpailun pääpalkinto, Suvi-soutuvene ja Mercury-perämoottori, noudettiin Jokikoneelta Joensuusta. Pääpalkinnon voittajille lahjoittavat Sokos Hotel Vuokatti ja Vuokatti Fishing, myös Sasta lahjoittaa jokaiselle palkintosijalle mukavan kesäisen palkinnon. Lisäksi jaossa kalastukseen liittyviä tavarapalkintoja ja tottakai FishKatti-POKAALIT :)


Jokikone, yli 25 vuotta konekauppaa.
Sasta, korkealuokkaisia asusteita aktiviteetteihin.
Ennakkotietojen mukaan tänä vuonna loistavaa pääpalkintoa tavoittelee edellisvuotta suurempi kalastajajoukko. Lohikalojen painokerroin muutettiin edellisvuoden viidestä kolmeen, joka kenties antaa hyvät mahdollisuudet kilpailun voittoon myös haukikassilla. Uutuutena myös särki hyväksytään kilpailukalaksi, jonka tiedetään iskevän hanakkaasti Särkisellä vieheeseen. Se, joka löytää mieleisen viehevärin kirjolohelle on palkintopallilla korkealla. Saattaa myös olla niin, että parilla kalalla korjataan koko potti, tähän on jokaisella mahdollisuus. Lue FishKatti 2011 säännöt täältä.

Niin tai näin ennakkoasetelma on herkullinen ja Juhannuspäivän iltana tiedetään kuinka kisassa kävi. Kireitä siimoja kaikille tasapuolisesti :)

Jokikoneen Marko Halonen (vas.) luovutti FishKatti 2011 pääpalkinnon kilpailun järjestäjille. Kilpailun järjestäjien puolesta palkinnon vastaanotti Antti Harju.

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Vuokatti Fishing MiniCUP

Taas jälleen kerran venekunnat kilvoittelivat keskenään vetouistelun merkeissä. Tavoitteena oli Vuokatti Fishing MiniCUPin voitto. Voiton symbooli, VFMC-trophy, koristaa jo monen suomalaiskodin takanreunusta, tai komeilee toimistopöydän reunalla muistutuksena kolleegoille siitä, kuka on todellinen kalamies ;)
Haluttu ja himoittu VFMC-trophy ;)
Kalapäivänä vallitsi loistava ilma, samalla kalastusoppaille myös erittäin haastava. Ilmoista kerrottakoon, että muutamaa päivää aikaisemmin alkanut helleallto oli lämmittänyt pintavedet lähes +20°C:een, mutta ainoastaan hyvin ohut pintakerros oli ehtinyt varaamaan lämpöä itseensa. Jo muutaman metrin syvyydessä vallitsi normaali kevätkesän lämpötila. Lisäksi viikolla alkanut männyn siitepölytys oli värjännyt veden paikoin hyvin kellertäväksi ja siitepölyä leijui vedessä, aurinko mollotti myös pilvettömältä taivaalta ja auringonvalo siroutui siitepölyhiukkasista lukuisiksi säteiksi. Siis poikkeuksellista ajankohtaan nähden, joku voisi tietenkin todeta, että selittelyn makua. Onneksi näillä leveysasteilla kalastaessa ei tarvitse selitellä :)

Venekunta Big Mama ruokatauon jälkeen valmiina uuteen "vääntöön"...
... ja venekunta Princess Vilma myös kuvut täytettyinä, kiitos Alkulan-tilan loistavat retkieväät.
Vaikka kyse onkin leikkimielisestä kalakilpailusta on henkinen sodankäynti samaa luokkaa, kuin oikeissakin kalakilpailuissa, kuten taustalta Princess Vilmasta ilmenee. Kilpailun ylituomarikin meinasi haksahtaa yhdessä vaiheessa retkuun, onneksi kipparikouksen aikaan valveilla ollut miehistö oli ajan tasalla :)
Saaliin vertailua hetkeä ennen palkintojen jakoa, tässä lähes 0.5kg ahven. VFMC-säännöt ovat yksiselitteisen selkeät, mutta aiheuttavat joka kerta "pientä" keskustelua, kuten kuuluukin ;)
Palkitut Alkulan-tilalla. Big Maman kipparille, VFMC-ylituomari A. Harjulle (tak.oik.) vasta ensimmäinen VFMC-pytty. Kuinkahan jatkossa, kestääkö kipparin pää menestyksen mukanaan tuoman paineen, pettääkö insinöörin teoreemat, vai sortuuko mies turhaan kikkailuun? Se jää nähtäväksi ;)
Ensikerran tavoite, vaiko yli 12 tunnin huiskinnasta lukkiutuneet hartiat (älä kokeile tätä yksin kotona) ;)
ps. kiitokset ryhmälle ja oppaille, loistavassa seurassa on erittäin mukava kalastaa :)

pps. nämä miehet kelpaisivat heittämällä kilpauisteluvenekunnan miehistöön, sen verran hyvin oppi meni perille