lauantai 25. kesäkuuta 2011

FishKatti 2011 kisaraportti

Tätä ei kyllä pitäisi ääneen todeta, saatika tuoda kirjallisesti julki, mutta säiden haltijoita uhmaten todettakoon, että jo toistamiseen FishKatti kisailtiin loistavassa säässä. Kilpailun järjestäjät, Vuokatti Fishing ja Hillside Anglers, saivatkin kiitosta onnistuneiden järjestelyiden lisäksi upeasta ulkoiluilmasta. Jälkimmäisen junailu vaatiikin "aavistuksen" parempia suhteita suuntaan jos toiseen ;)

Veneiden siirto - perinteinen Juhannuspäivän aamunavaus (kuva A. Harju).
Tänä vuonna kilpailukeskuksena oli Vuokatin Urheiluopisto, joka osoittautui erittäin toimivaksi paikaksi järjestää soutu-uistelukilpailu. Avoin ja tasainen ranta mahdollisti veneiden helpon rantautumisen ja ravintolan jatkeena oleva grillikatos loi toimivan kokonaisuuden kilpailukeskukselle. Lisäksi ylätasanteella sijaitsevasta kilpailukeskuksesta oli oiva mahdollisuus seurata venekuntien edesottamuksia Särkisen kirkkaalla pinnalla. Tämän olivat myös monet satunaiset matkailijat oivaltaneet ja nauttivat kilpailukeskuksen töyräällä kahvikupposensa kilpailutapahtumia seuraten.

Suvi ja Mercury - pääpalkinto (kuva A. Harju).
Huomasimme aamulla, ennen kilpailun alkua, kirjolohien toiminnan olevan erittäin aktiivista, etenkin Särkisen pohjoisosan lahdukassa eli ns. Tennislahdessa. Muutaman tunnin aikana havaittiin useita kymmeniä kalojen aiheuttamia läsäyksiä ja väliin komeita ilmalentoja. Liekö laantuneet tuulet olleet syynä kirjolohien näyttävään ilotteluun?

Särkisessä riittää vettä suuremmallekin kalalle.
Kilpailun virallinen vaaka ja virallinen tarkastusleima ;) (kuva A. Harju).
Yhteensä 71 kalastajaa kolmestakymmenestäyhdestä venekunnasta, sekä iso joukko tapahtumaa seuraamaan tulleita, kokoontui kuulemaan kipparikokoukseen kilpailun säännöt ja viime hetken tarkennukset. Kuulostelujen perusteella vaikutti siltä, että valtaosa venekunnista aikoi suunnata kirjolohen perään. Vain muutama venekunta oli valinnut taktiikakseen hauenpyynnin, joista osa aikoi vaihtaa lohivehkeisiin mikäli haukitapahtumia ei ensimmäiseen puoleentoista tuntiin tulisi.

Sääntöjen läpikäyntiä kipparikokouksessa (kuva Aarno Keränen).
Edellisvuotiseen tapaan venekunnat siirtyivät rauhallisesti soudellen kilpailualueelle odottamaan aloitusäänimerkkiä.

Viimeiset säädöt aloitusäänimerkkiä odotellessa (kuva Aarno Keränen).
Hyvin moni venekunta oli Juhannusviikolla käynyt tutustumassa ennakkoon Särkisen kalapaikkoihin ja vaikutti siltä, että tennislahden kalojen aktiivisuus oli monella tiedossa. Hyvin pian aloituksen jälkeen ensimmäiset kalat haavittiin veneisiin. Kalatapahtumia vaikutti olevan pitkin Särkisen pohjoisrantaa. Aktiivisen alun ja useiden karkuutusten jälkeen saaliintulo väheni. Osa venekunnista laajensi kalastusaluettaan myös lammen eteläpäätyyn ja myös radan puoleisessa penkassa oli paikoin tunkua. Kilpailukeskuksen kiikareilla oli kysyntää ja seuraavalla kerralla kiikareita onkin riittävästi :)

Kainuun Sanomien ja Sotkamo-lehden toimittajat pääsivät tutustumaan vuorollaan soutu-uisteluun aivan aitiopaikalta kalatapahtumien keskellä. Saapas nähdä saivatko lehtikuvaajat Särkiseltä Marc Adamuksen veroisia maisemaotoksia, optiikan kirjosta ja sen monipuolisuudesta sen ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni ;)

Lehdistö vesillä (kuva Aarno Keränen).
Kolmen tunnin vesilläurakointi ei vaikuttanut olleen yhdellekään venekunnalle liian rankkaa ja kaikki rantautuivat hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Puolet venekunnista toivat saalista puntarille ja lähes kolmen kilon kirjolohikasseja oli useammalla kalastajalla. Kuten arvata saattaa punnitus oli yksi tapahtuman seuratuimpia vaiheita.

Kalojen punnitus ja tulospalvelu täydessä toiminnassa (kuva A. Harju).
Kilpailun suurin kala, kirjolohi 1582g (kuva A. Harju)
Kisojen suurimman haukikassin puntarointia (kuva A. Harju).
Kalojen punnituksen edistyminen Online-tulosseurannassa kiinnosti monia (kuva A. Harju). 
FishKatti 2011 palkitut (kuva S. Tervo).
FishKatti 2011 mestarit, Jani-Markus Huttu (vas.) ja Olli Peltokangas, kuvassa keskellä (kuva S. Tervo).
FishKatti 2011 lopputulokset
Kiitokset yhteistyökumppaneille...





... ja kiitokset tietenkin kaikille kilpailuun osallistuneille. Viimeistään vuoden päästä tavataan samoissa merkeissä. Jatkossakin vapaa-ajankalastustoimintaa kehittämässä ja tukemassa:



FishKatti 2011 miehitys:
Kilpailun organisointi - Antti Harju
Ilmoittautuminen ja tulospalvelu - Jyri Immonen ja Minna Arffman
Punnitus - Marko Silvan ja Tero Haverinen
Opastus - Kari Sumiloff ja Joni Juntunen
Kalusto - Sami Tervo

ps. vaikkemme harjoita kvartaalitaloutta, emmekä hae FishKatille jatkuvaa kasvua, todettakoon, että venekuntien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes neljänneksellä. Suoraviivaisimmat analyytikot siis voisivat povata, että sadan venekunnan raja olisi rikkoutumassa vuonna n. 2016, jonka jälkeen vesialuetta olisi laajennettava. Tämän johdosta emme ole aloittamassa neuvotteluja maakaupoista Särkisen laajentamiseksi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti